Vilka statistiska siffror kan man vänta sig från ett bottenlag?

Jag skrev nyligen och redogjorde för de senaste säsongernas parametrar för topplag och vilka lag man kunde förvänta sig hota om SM-guld. I detta inlägg tänkte jag att vi skulle kolla på raka motsatsen, dvs hur har statistiken sett ut för bottenlagen och vad kan man förvänta sig för siffror från ett förväntat bottenlag?
För begreppen som ingår i denna analys se min redogörelse här.
För min tidigare analys om topplagen se här.
För de senaste årens kvallag så hittar vi dessa siffror.
Variansen blir självklart större än för statistiken hos topplagen då vi för varje säsong analyserar två lag istället för ett. Vi kan då se att det högsta skottantalet per match är 28 skott, det lägsta antalet skott emot 27,8 st, det högsta +/- antalet är 0,2 skott, den högsta PDO:n 99,5 och den högsta corsin 50,2%. Vilka lag ligger då i farozonen för detta i årets upplaga av SHL?


Som vi ser är det många lag vars siffror historiskt skulle kunna betyda kval. Om vi istället bara jämför mot medelvärdet istället så sjunker antalet lag under det och vi får följande tabell.


Karlskrona är det lag som ligger risigast till. Rögles PDO är väldigt låg och man borde kunna förvänta sig att den stiger något med bättre resultat som följd. Vad det gäller räddningsprocent så ligger Rögle 1,5% bakom näst sista lag vilket kanske är det som sticker ut när man analyserar PDO:n.

Tittar vi istället på de senaste årens uttåg så hittar vi dessa siffror.


Det är inte en gigantisk skillnad mot dom som hamnat i kval. Detta tyder kanske på att allt kan hända i ett kval? Å andra sidan har kvalsystemet ändrats under mättiden vilket antagligen spelar en viss roll. Timrås säsong från 12/13 kanske hade funkat mycket bättre med dagens kvalsystem än med kvalserien som det var då. Sorterar vi ut efter dessa kriterier för årets SHL likt tidigare så får vi denna tabell.


Ingen jätteförändring som sagt och historiskt så skulle dessa parametrar kunna finnas hos ett lag som åker ur. Det är ett par +/- värden som skiljer sig. Sen om vi åter jämför med medelvärdet så blir det följande.



Tittar vi på dessa kriterier så är faktiskt Rögle över medelvärdet. Karlskrona skulle få det mycket jobbigare och deras corsi är faktiskt den lägsta siffran för kvallag sen Rögle 12/13, ett Rögle som dessutom åkte ur det året. Karlskrona har till och med 2,4% lägre corsi än förra säsongen där man bitvis hade det jobbigt mot AIK. Så skulle jag vara Karlskrona-supporter så skulle jag i dagsläget vara mycket orolig och hoppas att man kan undvika ett kval.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Summering av säsongen 17/18 – Del 2

En rackarns tävling?